Zguduită de o serie de cutremure grave, măturată de un tsunami şi devastată de explozii nucelare, Japonia se confruntă cu una dintre cele mai mari tragedii din istoria sa…
…ale cărei pagube se ridică în prezent la peste 180 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Suma totală a pagubelor materiale din Japonia provocate de cutremur nu este însă finală şi nu include pierderile cauzate de colapsul economic – sistarea producţiei industriale – închiderea fabricilor, scăderea bursei din Tokyo, costuri reconstrucţie etc. – în care se află în acest moment regiunea de nord-est a ţării, astfel că pierderile totale sunt inestimabil de mari.
Cutremurul din Kobe
Cu toate acestea, scenariul catastrofal cu care se confruntă Japonia nu este cel mai grav. În ianuarie 1995 ,un cutremur cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter a lovit oraşul Kobe, lăsând în urmă 6.400 de morţi, care a provocat pagube de peste 300 de miliarde de dolari.
În ultimii 10 ani însă lumea nu s-a confruntat doar cu o gravă criză economică, ci şi cu catastrofe naturale care au costat scump statele nenorocite, atât la nivel uman, cât şi financiar.
Cutremurul din Sichuan
În 2008, China a cunoscut un colaps de mare amploare după cutremurul din provincia Sichuan. Seismul de 7,8 grade pe scara Richter a provocat moartea a peste 70.000 de oameni şi pierderi materiale estimate atunci la 85 de miliarde de dolari.
Katrina, cel mai devastator uragan care a lovit America în 2005, a devastat statele Louisiana şi Mississippi, lăsând în urma sa pagube estimate de economişti între 81 şi 100 de miliarde de dolari.
Potopul din Pakistan
Inundaţiile care au înecat Pakistanul în august 2010, în urma potopului apocaliptic care s-a abătut în sudul Asiei, au fost catalogate de către ONU drept cea mai mare criză umanitară din istoria recentă, în urma căreia s-au înregistrat mai multe victime decât în tsunami-ul din Sud-Estul Asiei, cutremurul din regiunea Kashmir şi cel din Haiti luate la un loc.
Aproape 1.600 de persoane au murit atunci în inundaţii, iar peiderile se ridică la mai mult de 43 de miliarde de dolari.
Citeşte care au fost cele mai puternice cutremure din lume.