7 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre menopauză

.
Menopauza înseamnă mai mult decât bufeuri și lipsa menstruației. Vezi ce nu îți spune nimeni despre acest fenomen fiziologic.

Te îngrași!

Când ajungi la menopauză, arderile nu mai sunt la fel de puternice și te îngrași mai ușor. Pe măsură ce hormonii trec prin schimbări drastice, și corpul tău se modifică. Poți evita depunerea kilogramelor în plus făcând mai multe exerciții fizice și mai intense. Astfel nu vei avea doar o siluetă frumoasă, ci îți vei construi masă musculară, foarte importantă după 50 de ani.

Încă poți rămâne însărcinată!

Când intri la menopauză, te poți considera infertilă abia după ce au trecut 12 luni consecutive fără menstruație. În caz contrar, te afli la perimenopauză și poți deveni mamă. Chiar dacă acest lucru este dificil, nu este exclus, așa că dacă nu vrei să rămâi însărcinată, este indicat să folosești protecție.

Nu este obligatoriu să îți scadă libidoul!

Multe femei se plâng că la menopauză le-a scăzut libidoul, însă specialiștii susțin că nu este obligatoriu să se întâmple asta, potrivit goodhousekeeping.com. Este adevărat că sexul poate fi mai dureros, din cauza nivelului scăzut de estrogen, care usucă mucoasa vaginală. Totuși, dacă ai o viață sexuală activă pe care o continui și după menopauză, îți ajuți mucoasa vaginală să se protejeze, stimulând-o. Dacă și așa simți durere, poți discuta cu medicul tău să îți prescrie doze de estrogen, care să îți calmeze disconfortul.

Ți se subțiază părul

Când ajungi la menopauză, corpul tău produe mai mulți androgeni, hormoni care dau corpului tău trăsături masculine. Astfel, poți observa o subțiere a firului de păr și apariția unor fire de păr deasupra buzei superioare sau pe bărbie. Deși nu ai ce să faci ca să previi înmulțirea androgenilor, îți poți ruga medicul să îți prescrie pastile cu estrogeni, care să restabilească echilibrul hormonal.

Ești mai vulnerabilă în fața bolilor cu transmitere sexuală

Când ajung la menopauză, femeile nu mai folosesc protecție, pentru că nu mai pot rămâne însărcinate. Totuși, pot lua în continuare boli cu transmitere sexuală, mai ales dacă partenerul tău este implicat și în alte relații. De altfel, riscul de a te îmbolnăvi este mai mare în această perioadă, deoarece mucoasa vaginală este mai fragilă și mai subțire.

Somnul tău are de suferit!

Când intri la menopauză, nu te mai odihnești la fel de bine. Pentru că nu scapi de bufeuri nici în timpul nopții, ești nevoită să te trezești și de mai multe ori. Când stai întinsă, valurile de căldură sunt însoțite de transpirație și se întâmplă chiar să fii nevoită să îți schimbi așternuturile. Pentru că nu dormi bine, ești iritată, nervoasă și poți avea probleme de memorie.

Simți mai multă durere!

Instalarea menopauzei te face mai sensibilă la durere! Durerile articulare se intensifică, apar migrenele, iar dacă ai dureri cronice, acestea se pot agrava. Și în acest caz, te poți calma cu estrogen!

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton