Să bei cafea la presa franceză e un obicei din ce în ce mai popular. De ce acest lucru? Pentru c
ă e cea mai ușor de făcut și, de asemenea, savoarea este foarte bună. În plus, presele franceze sunt niște obiecte decorative, care arată bine. Totuși, pentru a te bucura de o cafea cu gust bun, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le face când bei cafea la presă și cum ar trebui să procedezi. Sfaturile sunt oferite de Dana Pașol, marketing manager România și Bulgaria al rețelei de cafenele Starbucks.
1. Folosești cafea măcinată prea fin
Cafeaua pentru presă trebuie măcinată mai mare, nu ca pentru cafeaua la ibric, unde se folosește o pulbere extrem de fină. Apa nu trebuie să intre atât de mult în contact cu cafeaua, pentru a nu se schimba aroma și gustul băuturii. Cafeaua pentru presă franceză trece printr-o măcinare mai grunjoasă și este foarte important să se respecte acest lucru.
2. O infuzezi prea mult
Când prepari cafea la presă, cafeaua nu are voie să stea la infuzat mai mult de patru minute, acesta fiind timpul maxim pe care trebuie să-l lași să treacă înainte de a apăsa filtrul presei.
Dacă trece mai mult timp, se degajă toate aromele cafelei în atmosferă, iar lichidul obținut devine mai apos, cu gust intens, mult prea puternic, dar nu va avea calitatea cafelei pe care ți-o dorești.
3. Folosești apă de la robinet
Tot pentru a nu modifica gustul cafelei, este foarte important să folosești apă filtrată. În cafenelele pentru care lucrează Dana Pașol se folosește numai apă trecută prin filtre performante, ai cărei parametri sunt verificați periodic. Dacă nu ai filtru de apă acasă, poți folosi la fel de bine apă minerală plată, dar cu o mineralizare redusă, pentru a nu interfera cu gustul cafelei.
Poți folosi atât cafea “blondă”, cât și varietăți mai bine prăjite, până la cafea “dark” în funcție de preferințe. În privința acestora, Dana Pașol spune că majoritatea românilor preferă cafeaua puțin prăjită, aproape crudă chiar.
5. Pui apa la temperatură și în cantitate nepotrivită
Ideal ar fi ca apa să aibă 90 de grade Celsius, deci nu o turna în presă imediat după ce a dat în clocot. Totuși temperatura apei nu este atât de importantă precum cantitatea, mai precis raportul dintre apă și cafea. Pentru a prepara corect cafea la presă franceză, avem nevoie de 54 g de cafea măcinată și de 180 de ml apă. Aceasta este proporția ideală, folosită în cafenele.
6. Folosești mereu același tip de cafea
În perioada rece, poți înlocui cafeaua pe care o bei de obicei cu un “blend” mai aromat, care-ți va oferi mai multă savoare. Astfel, vei asocia mai ușor perioada aceasta din an cu atmosfera de sărbătoare, datorită gustului condimentat al cafelei, care-ți va aminti de cuișoare, vin fiert, cadouri și bucurie în familie.
7. Bei cafeaua fără să o adulmeci
După ce ai apărat sita presei și ai turnat cafeaua în ceașcă, nu te grăbi să o bei. Acoperă cu palma ceașca pe jumătate și inspiră de două-trei ori, astfel încât aromele să ajungă în centrul olfactiv, lucru care s-ar putea să-ți trezească unele amintiri.
După aceea, deguști cafeaua cu sorbituri puternice, tot pentru a avea parte de o degajare bună a aromelor, pentru a-i simți consistența, aciditatea și corpolența.