Deși multe dintre bolile care au ucis sute de mii de oameni în erele trecute au fost eradicate, astfel de infecții mortale erup sporadic în lume, reducând populația cu câteva mii.
Care sunt bolile care pot șerge omenirea de pe fața Pământului.
Ciuma
Ciuma a ucis între 75 și 200 de mișioane de oameni numai în Europa, între anii 1346-1353. Cu alte cuvinte între 30 și 60 procente din populația bătrânului continent au fost eradicate ca urmare a acestei epidemii.Cunoscută sub numele de ”Buba neagră”, cauza cele mai mari rate a mortalității în lume, această boală era transmisibilă de la șobolan la om prin intermediul puricilor. Deși au trecut mai bine de 600 de ani de atunci, iar plaga a fost exterminată, încă mai sunt înregistrate cazuri și în zilele noastre. Spre exemplu, în 2015, departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii a raportat 4 decese, din 15 cazuri înregistrate cu ciumă bubonică.
Febra hemoragică Marbug
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, febra hemoragică Marbug este o boală fatală provocată de un virus ce provine din familia celor care transmit și Ebola. Această clasă este cunoscută ca fiind cea mai virulentă din categoria patogenilor care infectează oamenii.
Prima epidemie de Marbug a avut loc în 1967, în Frankfurt, Germania, iar mai apoi în Belgrad, Iugoslavia. Virusul se pare că ar fi ajuns în Europa din Uganda, de unde fuseseră aduse pe cale maritimă câteva specii de maimuțe. Acestea fuseseră infectate cu un virus ciudat , iar mai mult de jumătate din animale ajunseseră moarte. Pacienții 0 ai acestei boli au fost marinarii care intraseră în contact cu maimuțele. Boala a început cu simptome asemenătoare gripei: dureri musculare, febră, culminând cu sângerări și descuamări agresive ale pielii.
Se crede că acest tip de virus a fost ucis, însă au fost înregistrate cazuri sporadice între anii 1998-2000 în Republica Democratică Congo și în 2005, în Angola, unde rata mortalității a atins 80-90 de procente.
Ebola
Toată lumea a auzit de febra hemoragică africană, mai ales după ce în ultimii ani a făcut ravagii în Africa, dar s-au înregistrat victime și în Europa și America. Orgnizația Mondială a Sănătății susține că febra hemoragică a debutat în satele situate în apropierea pădurilor tropicale din Africa, unde a ucis un procent cuprins între 25 și 90 la sută din populație. Până în noiembrie 2015, în Africa au murit 11.314 oameni, din 28.635 de îmbolnăviri, majoritatea în țări africane precum Liberia, Sierra Leone, Guineea, Mali, Nigeria, Senegal, dar și în Statele Unite ale Americii. De asemenea, au fost înregistrate cazuri de Ebola, dar nu și decese, în Marea Britanie, Spania și Italia.
Virusurile de gripă pot fi mortale dacă sunt cele menționate mai sus. Iar acestea pot crea o adevărată pandemie, la fel cum s-a întâmplat în 2009. Conform OMS, pentru că boala a fost luată de la animale cu ușurință, la fel de rapid s-a extins și de la om la om, iar rata deceslor cauzate de cele două virusuri este îngrijorătoare, putând oricând să amenințe omenirea.
Gripa spaniolă
Sună inofensiv, însă este una dintre bolile care a luat 50 de milioane de vieți în întreaga lume, în 1918. Faptul că se răspândește foarte rapid, dar și perioada scurtă de incubație a virusului a făcut din gripa spaniolă una dintre cele mai grave boli ale omenirii. Deși virusul normal al gripei afectează persoane care au un sistem imunitar problematic, în mod paradozal gripa spaniolă a făcut mai multe victime în rândul tinerilor cu o stare de sănătate foarte bună.