5 strategii inteligente care-ți refac bugetul după o vacanță în care ai cheltuit prea mult

.

Depresia post-vacanță nu trece cu una, cu două, mai ales dacă la finalul concediului îți dai seama că ai depășit cu mult bugetul alocat distracției în această vară.

Te-ai întors împreună cu familia ta acasă de câteva ore, însă nu ai schițat niciun gest pentru a desface bagajele. Ai vrea să te uiți pe fotografiile din concediu, dar nu simți nicio tragere de inimă. Finalul concediului de vară este mai întotdeauna marcat de o stare de tristețe care a fost chiar documentată de oamenii de știință.

Să nu crezi că faci parte dintr-un grup restrâns de oameni: un studiu realizat de compania internațională de analiză Experian arată că 68% dintre turiști cheltuiesc în vacanța de vară mai mult decât și-au planificat.

Nu este cazul să te pierzi cu firea: există soluții care te vor pune pe picioare în scurt timp, tot ceea ce trebuie să faci e să iei câteva măsuri financiare pentru binele tău și să te ții de ele și pe viitor:

1. Taie din cheltuieli și fă cumpărături inteligente

Cea mai simplă strategie pentru a reface bugetul familiei după concediu este să-ți revizuiești cheltuielile lunare și să strângi cureaua. Cu cât cheltuiești mai puțin, cu atât mai mult vei putea economisi. Uite câteva linii călăuzitoare care te vor ajuta să cheltuiești mai puțin:

  • Mergi la cumpărături o dată pe săptămână, nu în fiecare zi. Îți va fi mai ușor să faci o listă care să cuprindă numai lucrurile de care ai cu adevărat nevoie.
  • Renunță la unele distracții costisitoare. Înlocuiește mersul săptămânal la restaurant cu o ieșire la iarbă verde. În loc să mergi într-un bar, cheamă-ți prietenii acasă, la un joc de cărți sau la un boardgame.
  • Nu exagera cu cheltuielile în perioada de reduceri. Prioritatea ta e să-ți refaci bugetul. Dacă vei deschide portofelul pentru o pereche de pantofi la reducere, vei lua două. Iar suma cheltuită va fi aceeași.

2. Caută soluții pentru cheltuielile neprevăzute

Economiile la buget sunt utile, dar ce te faci atunci când apar cheltuieli neprevăzute? Poate era timpul pentru o renovare a locuinței, sau aveai planificat de multă vreme să instalezi o nouă centrală termică, mult mai performantă față de cea veche, care s-a dovedit în ultimii ani doar o gaură la buget.

În cazul în care ai copii, odată cu toamna vine și începerea anului școlar, deci au nevoie de uniforme, manuale, rechizite și poate chiar bani pentru plata studiilor, dacă cei mici frecventează o școală sau o grădiniță particulară.

Într-adevăr, ar fi fost bine să ai un fond de rezervă pentru astfel de situații, pentru că nimeni nu este ferit de cheltuieli neprevăzute. În cazul în care acestea te-au prins pe picior greșit, o soluție recomandată este să contractezi un credit de nevoi personale. Sunt aprobate rapid, nu este nevoie de adeverință de salarizare și ai rate fixe în lei pe toată perioada creditului, așa că vei ști mereu cât ai de plată și cum îți afectează bugetul lunar.

3. Învață să faci economii cu gândul la viitor

Unul dintre principalele motive pentru care rămânem lefteri după concediul de vară este faptul că ne-am întins mai mult decât ne ținea plapuma și am cheltuit mai mult decât aveam de gând.

Fă o analiză a cheltuielilor pe care le-ai făcut în concediu și vezi pe ce s-au dus banii: suma finală este bugetul pe care trebuie să-l ai la dispoziție în concediul următor. Ca să nu te mai trezești fără bani la finalul vacanței, începe să pui bani deoparte încă de pe acum.

Nu e suficient să economisești din timp: caută oferte de vacanță care au prețuri reduse. Multe dintre companiile de turism și aeriene oferă bilete reduse pentru clienții care fac early booking. Dacă te decizi cu mai bine de jumătate de an înainte unde vrei să-ți petreci vacanța de anul viitor, ai șanse să prinzi niște prețuri care vor ridica presiunea de pe bugetul familiei tale.

4. Ține zilnic socoteala cheltuielilor

Este unul dintre cele mai vechi și mai simple sfaturi legate de finanțele personale: notează-ți în fiecare săptămână fiecare cumpărătură și fiecare factură plătită. Îți va fi ușor, la finalul lunii, să observi ce obiceiuri nesănătoase pentru buget ai atunci când ieși la cumpărături și îți va fi mult mai ușor să le pui capăt.

Dacă ți se pare o corvoadă să ții socoteala fiecărui leu pe care îl cheltuiești, tehnologia vine în ajutorul tău. Există nenumărate aplicații pentru telefoanele mobile, care te ajută să-ți monitorizezi cheltuielile.

De exemplu, una dintre cele mai vechi și mai populare pentru managementul bugetului este Mint, o aplicație gratuită disponibilă și pentru Android, și pentru iOS. Nu este singura, însă: uite un articol care îți prezintă cele mai bune 7 aplicații similare ale anului 2018.

5. Ține sub control cardul de cumpărături

Odată ce ți-ai depășit bugetul, cardul de cumpărături este prima opțiune de avarie și primul care are de suferit. Când ai revenit acasă, însă, prioritatea ta este să pui cât mai repede înapoi fondurile folosite, altfel vei avea de plătit penalități.

Folosit cu atenție și cumpătare, cardul de cumpărături are, însă, și aplicații care te pot ajuta să economisești: multe magazine folosesc un sistem de cashback, adică îți transferă înapoi un procent din cheltuieli, pe care îl poți utiliza apoi pentru achiziționarea altor bunuri. Singurul lucru care contează este să plătești la timp ratele sau sumele retrase de pe card.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton