5 sfaturi care te ajută să transformi fiecare ceașcă de cafea într-o doză de sănătate

.

Iți place să îți savurezi cafeaua încă de la prima oră a dimineții pentru că te încarcă cu energia potrivită de care ai nevoie întreaga zi. În plus, știi deja că, pe lângă gustul amărui intens este o băutură care îți furnizează o doză de antioxidanți benefici sănătății: un studiu publicat în JAMA Internal Medicine dezvăluie că persoanele care beau cafea au un risc mai scăzut să dezvolte boli degenerative.

Totuși, modul în care o prepari poate fi îmbunătățit, astfel încât ceașca de cafea să fie o adevărată doză de sănătate. Mai jos ți-am pregătit cinci idei care pot schimba felul în care îți bei cafeaua zi de zi :

1. Bea întotdeauna cafeaua fără zahăr

Este deja cunoscut faptul că zahărul este cel mai dăunător ingredient al dietei moderne așa că dacă vrei ca antioxidanții cafelei să îți furnizeze energie, nu anula aceste beneficii prin adaosul de zahăr. Din cauza conținutului ridicat de fructoză, zahărul este relaționat cu boli care afectează calitatea vieții, cum ar fi obezitatea sau diabetul. Totuși, dacă nu concepi viața fără o linguriță de zahăr în cafea, optează pentru un îndulcitor natural cum este stevia.

2. Optează pentru cafeaua preparată la filtru

Cea mai sănătoasă alegere este cafeaua preparata la filtru, pentru că aceasta conține mai puțin cafestol, substanță organică care contribuie la creșterea colesterolului rău din sânge. Alege o cafetiera cu filtru de cafea care se potrivește nevoilor tale pentru a te bucura de o ceașcă de cafea bună și cu tot atât de mulți antioxidanți. Atenție, rețetele de cafea grecească sau turcească, reparate la ibric conțin cel mai mare nivel de cafestol dintre toate metodele în care alegem să ne preparăm cafeaua  și poate influența creșterea în timp a colesterolului.

3. Alege cafea din surse organice

Calitatea cafelei diferă în funcție de procesele și metodele de cultivare ale acesteia. Ca orice cultura aceasta poate fi tratată cu pesticide sau alte chimicale care îi limitează substanțele active. Pentru a evita să îți prepari o cafea provenită din surse îndoielnice, optează pentru brandurile de cafea de calitate care menționează sursa de proveniență  organică.

Cafeaua organică vine din ferme certificate care sunt testate trei ani la rând conform unui protocol, înainte de a primi aceasta certificare. Pesticidele, fertilizatorii și substanțele chimice nu sunt permise, iar cafeaua pe care o consumi este în totalitate naturală.  

4. Adaugă un praf de scorțisoară

Scorțișoara este un condiment sănătos care, pe lângă gustul intens și picant, are și proprietăți antioxidante, care reduc nivelul de glucoză din sânge, colesterolul și trigliceridele.

Adaugă în ceașca de cafea un strop de aromă de scorțișoară și nu doar papilele se vor bucura, dar și corpul îți va mulțumi pentru doza de sănătate. Totuși, te sfătuim să nu exagerezi cu adaosul acestui condiment pentru a nu influența prea mult gustul cafelei.

5. Bea cafea decofeinizată după-amiază

Cafeaua este un ingredient bogat în cofeină, iar acest stimulent natural îți poate da multă energie dacă este consumat după ora 15 și poate interfera cu secreția melatoninei. Melatonina este hormonul răspunzator de reglarea somnului, iar dacă nu se sintetizează în cantitate normală, rezultatul este un somn superficial si de calitate proastă, neodihnitor.

Nu li se întâmplă tuturor să nu mai adoarmă după ce au băut o ceașcă de cafea, dar pentru a evita testarea acestei situații pe pielea ta îți recomandăm să consumi cafea decofeinizată sau o ceașcă de ceai pentru un somn liniștit.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar felul în care o preparăm și o savurăm poate fi îmbunătățit pentru a ne ajuta și proteja sănătatea în mod real. Aplică sfaturile de mai sus și bucură-te de fiecare strop din ceașcă.

(P) Material realizat in colaborare cu Philips.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton