Ți s-a întâmplat să te trezești cu o stare de spirit care îi determină pe toți să-ți fugă din cale? Nu ești nici pe departe singura care se confruntă cu astfel de zile. Deși multe persoane mărturisesc că uneori sunt nervoase și triste fără ca ceva anume să le provoace această stare, puțini cunosc motivele care se ascund în spatele acestor sentimente. Iată, așadar, care sunt factorii din cauza căroa te trezești prost dispusă.
Temperatura îți influențează în mod decisiv somnul și starea în general
Știi deja că o temperatura prea scăzută îți poate provoca o răceală, însă probabil nu erai conștientă de impactul real pe care îl are asupra întregului tău corp. O temperatură scăzută sau prea ridicată îți poate afecta foarte mult odihna, te face să te trezești obosită, deci și nervoasă. Temperatura ideală într-o locuință este de 25 de grade Celsius pe timpul zilei, iar pe timpul nopții este de 20 de grade Celsius.
Este important ca în toată locuința să ai parte de o temperatură constantă și să nu fie o trecere bruscă între dormitor și living sau baie. Pentru asta, dar și pentru a face economie la facturile de căldură este ideal ca toată casa să fie încălzită în timpul iernii și să nu existe camere reci. Nu ai nevoie decât să adaugi la caloriferele pe care le ai deja în casă încă unul în hol, altul în balcon și să iei și unul dintre aceste calorifere de baie, pe care să poți să atârni și prosoapele. Diferența se va observa imediat; te vei simți mai confortabil și vei avea o stare mai bună, iar dimineața, când ieși din pat și mergi să te speli pe dinți nu se va face trecerea bruscă de la o temperatură la alta.
Lumina din locuință te poate ajuta sau poate lucra împotriva ta
Iluminarea locuinței este mai importantă decât ai crede. O casă unde este prea multă lumină poate să provoace suprasolicitarea ochilor, o agitație inexplicabilă și un somn neliniștit. În extrema cealaltă, când lumina lipsește sau este insuficientă, oamenii devin obosiți, apatici și tăcuți.
Soluția stă în utilizarea unor corpuri de iluminat și a unor becuri care să ofere confortul de care ai nevoie. Un sfat de care ar trebui să ții cont este amplasarea corpurilor de iluminat în zone diferite ale casei, așa încât să ai parte de lumina necesară în funcție de activitate. Spre exemplu, dacă seara înainte de culcare obișnuiești să citești, ai nevoie de o lampă de intensitate slabă care să lumineze direct pe carte.
Mâncarea îți alimentează și mintea, nu doar corpul
Alimentele pe care le mănânci influențează nivelul tău de energie, puterea de concentrare și starea ta de spirit. Cantitatea, calitatea, dar și momentul în care mănânci – toate aceste lucruri sunt de luat în calcul. Spre exeplu, o masă copioasă și grea înainte de culcare se traduce printr-un somn agitat și dimineți în care te trezești greu și prost dispusă.
O dietă care se bazează pe alimente hiper-procesate poate fi responsabilă pentru o stare negativă. Alimentele cu multe calorii și lipsite de nutrienți reali ne fac cel mai mult rău, deoarece ne amăgesc că ne hrănim, însă, în realitate, nu îi oferim stomacului decât ceva de digerat, fără nutrienți. O dietă sănătoasă, ce conține multe fructe și legume proaspete este cheia pentru o stare de spirit de milioane.
Exercițiile fizice nu îți ajută doar corpul să se mențină în formă, ci este de mare ajutor și pentru relaxarea minții. Exercițiile fizice contribuie la scăderea nivelului cortizolului – hormonul stresului – și creșterea nivelului de endorfine – hormonii fericirii. Sportul practicat zilnic crește calitatea somnului și îți conferă o stare de spirit mai bună.
Dacă ții cont de acești patru factori în fiecare zi, șansele ca dimineața să te trezești „cu fața la cearșaf“ vor scădea și vei avea parte de un start excelent al zilei. Tu ai observat vreo legătură între ei și starea ta de spirit?