De la an la an, tot mai mulți români aleg stațiunile grecești ca destinație pentru concediul de vară. Redacția Unica a făcut un top cu cele mai spectaculoase plaje din Grecia pe care merită să le încerci.
Plaja Pahia Ammos, insula Samothraki
Dacă ești pasionată de plajele ascunse, cu perisaje sălbatice și apusuri liniștite, insula Samothraki este o alegere extrem de potrivită. Pe insulă poți ajunge cu un ferry-boat din orășelul grecesc Alexandroupoli, situat aproape de Salonic, în nord-estul țării, spre granița cu Turcia. Cea mai cunoscută plajă din Samothraki este Pahia Ammos, pe care poți ajunge pe jos, fără să fie nevoie să iei o barcă. Este o plajă micuță, pe malul Mării Egee, extrem de pitorească, situată într-un golf și mărginită de două culmi stâncoase. Pahia Ammos este poate singura plajă de pe insulă unde poți inta în apă fără pantofi speciali și pune la dispoziția turiștilor umbreluțe de stuf, sezlonguri, caiace și hidrobiciclete.
Porto Katsiki, insula Lefkada
Plaja Porto Katsiki este recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje grecești de pe malul Mării Ionice. Este situată la 40 de km de orașul Lefkada, capitala insulei și este mărginită de faleze înalte. Poți coborî spre plajă pe un drum șerpuit, cu 80 de trepte și, deși la capătul lor te așteaptă un nisip foarte fin, auriu, pentru înot este bine să te pregătești cu niște pantofi speciali. Pentru cei care vor să evite treptele, există niște taxi-uri care te conduc către plajă pe apă, care pot fi luate din satele vecine, Nidri sau Vassiliki. Plaja oferă bărcuțe pentru plimbări pe mare, echipament pentru surf sau scufundări, iar culoarea turcoaz a apei îți va oferi o experiență de neuitat.
Perissa este o plajă cu nisip negru din sud estul insulei vulcanice Santorini, situată la 15 km de capitala insulei, Fira, pe malul Mării Cretei, la poalele masivului Mesa Vouno. Principala atracție a plajei este o rocă enormă care răsare din mare în dreptul plajei, care poartă același nume cu cel al muntelui. Satul Perissa oferă o multitudine de servicii, restaurante, taverne, cafenele și baruri, dar și excursii scurte spre Ancient Thera, un orășel foarte vechi al insulei.
Plaja Nikiti, peninsula Halkidiki, Sithonia
Plaja Nikiti este una dintre cele mai lungi plaje din Grecia, se întinde pe aproape 3 km și este o alegere foarte potrivită pentru familiile cu copiii mici, pentru că este acoperită în întregime cu nisip fin, iar marea este cristalina, calmă și nu foarte adâncă. De-a lungul plajei pot fi găsite taverne grecești extrem de pitorești și cafenele, iar dacă ajungeți aici la finalul lunii iulie, puteți viziona un maraton de înot internațional, care are ca punct de plecare peninsula Kassandra și se termină în Nikiti, pe un traseu de 26 de km prin golful Toroneos. În satul se ajunge ușor Nikiti, fiind situat aproape de orașul Salonic, pe brațul Sithonia al peninsului Halkidiki care separă golful Athos de Toroneos.
Plaja Limni, insula Corfu
Paleokastritsa este un fost sat pescăresc din nord-vestul insulei Corfu, aflat la aproximativ 25 de kilometri de capitala insulei, Corfu Town și este, probabil, una dintre cele mai atractive stațiuni din Corfu, datorită frumuseții peisajelor, dar și pentru multiplele posibilități de relaxare și distracție. Foarte aproape de satul Paleokastritsa se găsește Limini, o plajă mică, naturală, foarte frumoasă și ascunsă, la care poți ajunge doar cu barca pe mare.
Plaja Kleftiko, insula Milos
Kleftiko, cunoscută și sub numele de “meteorii Mării”, este o plajă situată pe insula Milos, într-o zonă spectaculoasă plină de roci vulcanice albe și ape turcoaz, unde poți ajunge doar cu ambarcațiunile care pleacă din portul Adamos. Legendele spun că peșterile marine ale insulei erau pe vremuri ascunzători eficiente pentru pirații mărilor. Insula Milos face parte din arhipelagul Ciclade și este renumită pentru plajele unice, cu nisip alb, dar și pentru vestita statuetă a lui Venus găsită aici, care poate fi admirată în prezent doar la muzeul Luvru din Paris.
Plaja Grias Pidima, insula Andros
Insula Andros este situată foarte aproape de orașul Atena și este vestită pentru pădurile de pin, satele fermecătoare, canioanele și râurile care o străbat și, cel mai mult, pentru plajele sale curate cu apă cristalină. Una dintre cele mai populare este plaja Grias Pidima, situată la poalele castelului Faneromenis. Potrivit legendelor, în secolul 16, o femeie care i-a trădat pe venețieni într-o confruntare cu turcii, s-a aruncat apoi în mare, transformându-se într-o stâncă uriașă.
Plaja Elafonissi, Creta
Elafonissi este o lagună naturală cu ape mici și foarte mici, care își schimbă înfățișarea de mai multe ori pe parcursul unei zilei, fiind modelată continuu de maree. Este situată în sud-vestul Cretei, la aproape 70 km de orașul Chania și reprezintă o destinație perfectă pentru familiile cu copii sau pentru cuplurile în căutare de liniște și odihnă. Plaja din Elafonissi este foarte lungă, cu nisip alb și roz și se află într-o zonă naturală protejată, care adăpostește peste 100 de plante mediteraneene.
Laguna Balos, Creta
Faimoasa lagună Balos este situată în nord-vestul Cretei, la aproximativ 50 de km de orașul Chania și este una dintre preferatele artiștilor fotografi, pentru apele turcoaz, frumusețea sălbatică și exotismul peisajelor. Apele sunt liniștite și calde, nisipul este alb și foarte fin, iar regiunea este cunoscută pentru peșterile din împrejurimi, unde șoimii Eleonora și cormoranii își construiesc, periodic, cuiburile.
Navagio, insula Zakynthos
Insula Zakynthos este a treia ca mărime dintre insulele grecești din marea Ionică, iar plaja Navagio, căreia i se mai spune plaja epavei sau plaja contrabandiștilor este considerată un adevărat paradis izolat și ascuns, fiind accesibilă doar cu vaporul. O atracție a plajei este epava vasului scoțian Panagiotis, care eșuat pe țărmul insulei în anul 1937. Se spune că nava aparținea contrabandiștilor de țigări și mafioților italieni și că a fost scufundată în apele mării de către paza de coastă.