Desfășurat în perioada 18 – 22 noiembrie 2015, Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură 2015 ne așteaptă în Pavilionul Central Romexpo (Piața Presei Libere) cu mii de volume noi și cu reduceri ispititoare. Am selectat 10 cărți de la mai multe edituri, pe care ne-ar plăcea să le citim la acest sfârșit de an sau, de ce nu, să le cumpărăm pentru a le oferi celor dragi de Sărbători. Din selecția noastră nu lipsesc romanele de dragoste, suspans, continuările unor cărți celebre sau volumele din categoria dezvoltare personală.
Ea și el – Marc Levy
S-au cunoscut prin intermediul unui site de întâlniri amoroase. Dar n-au devenit iubiţi, ci prieteni. Şi aşa vor să rămână. Ea e actriţă. El e scriitor. Ea e Mia. El e Paul. Ea e britanică. El e american. Ea se ascunde în Montmartre. El locuieşte în Marais. Ea are mult succes. El nu prea. De fapt, ea e faimoasă – deşi el nu-şi dă seama. Ea se simte singură. Şi el. El e amuzant. Ea face gafă după gafă. Ea nu trebuie să se îndrăgostească. Nici el. Marc Levy revine la vechile lui teme cu această comedie irezistibilă şi imprevizibilă despre dragoste şi prietenie. (Editura Trei)
Femeia în fața oglinzii – Eric-Emmanuel Schmitt
În secolul al XVI-lea, Anne, o tânără modestă din Bruges, fuge de acasă în ziua nunții pentru a nu fi victima unui destin pe care nu și-l dorește. În Viena lui Freud, Hanna von Waldberg, răsfățată a lumii bune, își părăsește soțul care o adoră pentru a se descoperi pe sine cu ajutorul psihanalizei. Iar în zilele noastre, la Hollywood, Anny Lee, o actriță a cărei frumusețe nu e întrecută decât de nevoia ei de a se autodistruge prin droguri și alcool, rupe tiparele industriei entertainment-ului și refuză stratagemele care ar transforma-o într-un adevărat star. Trei epoci diferite, pe care le unesc însă ipostazele unei femei libere, nesupuse, aflate în căutarea adevărului și a iubirii. (Editura Humanitas Fiction)
Delirium: Requiem – Lauren Oliver
Una dintre cele mai așteptate cărți de la Gaudeamus 2015 este a treia parte din trilogia Delirium. Acțiunea romanului este rezumată în cuvintele unuia dintre personaje: „Poate ca o luam razna din cauza sentimentelor noastre. Poate ca dragostea chiar e o boala si ne-ar fi mai bine fara ea. Dar am ales un alt drum. Si, in fond, acesta e rostul evitarii operatiei: sa fim liberi sa alegem. Liberi sa alegem inclusiv ce e gresit.“ (Editura Nemira)
Caymen Meyers, o adolescentă de şaptesprezece ani, a învăţat încă din copilărie că nu te poţi încrede în cei bogaţi. Şi după mulţi ani în care i-a studiat din spatele tejghelei din magazinul de păpuşi de porţelan al mamei sale, nimic nu o poate convinge că lucrurile stau altfel. Dar iată că apare în scenă Xander Spence ― înalt, frumos şi îngrozitor de bogat. În ciuda farmecului său personal, Caymen e suficient de înţeleaptă ca să-şi dea seama că interesul lui pentru ea nu va dura. (Editura Corint)
Lara Jean nu se aştepta să se îndrăgostească de- adevăratelea de Peter. Doar se prefăceau că sunt iubiți, dar apoi lucrurile au devenit serioase. Acum ea nu mai ştie ce să creadă. Când un băiat din trecut se întoarce în viața ei, Lara Jean îşi regăseşte sentimentele pentru el. Oare o fată poate să fie îndrăgostită de doi băieți în acelaşi timp? O continuare sensibilă şi emoționantă a bestsellerului international „Tuturor băieților pe care i- am iubit“. (Editura Trei)
Du-te și pune un străjer – Harper Lee
La Târgul de carte Gaudeamus 2015, se lansează și cartea-eveniment a acestui an, „Du-te și pune un străjer“, continuarea celebrului roman „…Să ucizi o pasare cîntătoare“. La două decenii după evenimentele din „…Să ucizi o pasăre cîntătoare“, Jean Louise Finch – mai cunoscută după porecla ei, Scout – se întoarce în Maycomb, Alabama, să-și viziteze tatăl, pe Atticus, acum atins de bătrînețe și de boală. Pe fondul luptei pentru drepturile și libertățile civile care zguduie Sudul Statelor Unite, Jean Louise descoperă adevăruri tulburătoare despre familia sa, despre orașul în care a copilărit și despre oamenii care îi sunt dragi. Amintirile revin în valuri, iar valorile și opiniile ei sunt serios zdruncinate. (Editura Polirom)
A cincea cupă – Dan Simmons
Călătorie în timp, roman polițist și deopotrivă roman de atmosferă, cartea lui Dan Simmons pune tot rafinamentul literaturii în slujba unei povești ca un puzzle cu nenumărate piese. Depinde de cititor să descopere locul fiecaruia într-o imagine spectaculoasă. Povestea începe la Paris, unde Henry James vrea să se arunce în Sena. Destinul vrea însă altceva, iar salvarea vine de la… Sherlock Holmes, obsedat de ideea că poate e doar o plăsmuire, nu o ființă în carne și oase. În „A cincea cupă“, celebrul detectiv se întoarce și elucidează încă un mister. Dispariția lui Clover Adams, soția unui istoric de seamă, are implicații greu de descâlcit. (Editura Nemira, 59,90 lei)
Povestea slujitoarei – Margaret Atwood
Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se străduiește să-și reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în îngrozitoarea lume nouă. (Editura Art)
Puterea voinței – Kelly McGonigal
Vi s-a întâmplat să vă simţiţi vinovaţi pentru că nu aţi putut rezista prăjiturii cu frişcă, deşi aţi început o dietă de slăbire? Sau pentru că aţi amânat nepermis de mult să daţi telefonul acela important clientului care aştepta o propunere de contract? Sau pentru că aţi cumpărat o grămadă de lucruri care nu vă erau de fapt necesare? Nu e nevoie să vă întrebaţi mereu de ce viaţa trebuie să fie o luptă continuă pentru autocontrol. Puteţi învăţa din Puterea voinţei cum să vă controlaţi atenţia, emoţiile şi dorinţele. (Editura Litera)
Lecții de magie; Cum să-ți cultivi creativitatea – Elizabeth Gilbert
După ce conferinţele sale motivaţionale TED s-au bucurat de mare succes, autoarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte s-a simţit inspirată să scrie un ghid de creativitate pentru numeroşii ei cititori, şi nu numai. Cu stilul ei spumos, plin de umor, dar şi cu seriozitatea cuiva care s-a dăruit cu totul muncii creative, Elizabeth Gilbert ne adresează un îndemn esenţial: să scoatem la iveală comorile ascunse în noi şi să alegem cea mai bună dintre vieţile pe care le putem trăi. Cheia unei vieţi fericite este să ne lăsăm conduşi de curiozitate, nu de frică. (Editura Humanitas Fiction)