Stilul de viață al unor localnici dintr-un sătuc din Italia ar putea fi secretul longevității, cred experții, care au constatat că 300, din cei peste 2000 de locuitori câți are comunitatea, sunt centenari.
Statistica este remarcabilă având în vedere faptul că, spre exemplu, în America, doar 0,002% din populație trăiește atât de mult.
Este vorba despre locuitorii micului sat Acciaroli, de lângă stațiunea italiană Salerno, o comunitate micuță așezată într-o zonă superbă, unde muntele se îngemănează cu marea. Oamenii de aici nu doar că ajung să traiască până la vârste venerabile, dar nici nu se confruntă cu boli de inimă sau Alzheimer ori demență. Secretul, cred cercetătorii, este dieta mediteraneană, bogată în brânzeturi naturale, măsline, ulei de măsline, dar și un anume ingredient pe care, fără excepție, cei 300 de oameni ce au depășit vârsta de 100 de ani îl folosesc: este vorba despre rozmarin. Se pare că acesta este condimentul care predomină preparatele italienilor din Acciaroli. Studiile arată că rozmarinul conține acid carnozic, care ajută la îmbunătățirea memoriei și la păstrarea funcțiilor cognitive. Este, de asemenea, și un bun antiinflamator, având proprietăți în lupta împotriva bolilor cronice și chiar a afecțiunilor cancerigene.
Pe lângă acest ingredient, aerul curat, de munte, mișcarea le asigură longevitatea locuitorilor sătucului Acciaroli. Spre exemplu, aceștia trebuie să meargă pe jos peste un kilometru, pentru a ajunge la cel mai apropiat magazin.
Uluiți de performanțele demografice ale micii comunități, cercetătorii de la Universitatea San Diego, din Statele Unite ale Americii au ajuns în Acciaroli, unde urmează să efectueze mai multe studii pentru a afla cât mai multe dintre secretele locuitorilor.
Și călugării de pe muntele Athos au o diet bogată în mirodenii și bunătăți care se găsesc în spațiul mediteranean. Pe lângă mesele sănătoase și frugale, aceștia meditează, se roagă și fac mișcare, iar ”rețeta” pare să le asigure un trai lung și sănătos.
Iată un exemplu de meniu al călugărilor, care au un program împărțit astfel: zua de moderație, ziua de post și ziua de dezlegare. Într-o săptămână vor fi trei zile de post, trei de moderație una de dezlegare.
În ziua de moderație aceștia consumă la micul dejun cereale cu fructe de pădure, la prânz supă de pui cu pită integrală prăjită, iar la cină – cartofi la cuptor cu salată verde, măsline și brânză feta. Au gustare un măr, un pumn de nuci sau alte semințe.
În ziua de post, călugării mănâncă la micul dejun grapefruit la grătar, la prânz au supă de legume cu o bucățică de pâine integrală, iar la cină se consumă fasole Lima la cuptor cu salată verde și roșii proaspete. Între mese au ca gustare batoane de legume (cât poți mânca), fie din castravete, morcov, ardei, etc.
Ziua de dezelgare le permite monahilor să mănânce ceea ce vor, însă cu moderație.