Despre libertate, curaj și misterul intimității

Începutul acesta de an a fost, aproape în totalitate, despre schimbare. Se mai îndoiește, oare, cineva? Despre nevoia acută de schimbare și de a ne face vocea auzită. Despre dorința nebună de a scrie noi începuturi și de a crea lumi în care să ne regăsim mai mult și mai autentic.

Primul pas a fost făcut. Dar rămâne întrebarea: încotro? Către ce fel de lume tindem? Care sunt valorile pe care vrem să le aducem în viețile noastre? Cum arată regulile acestei lumi mai bune? Ce fel de drum dorim să pavăm pentru copiii noștri?

Ne putem imagina, oare, cum ar fi să trăim într-o lume în care renunțăm la orgolii și la nevoia de juca diferite roluri? Ne putem închipui cum ar arăta viețile noastre dacă ne-am da voie să fim mai vulnerabili, autentici și am avea încredere să ne deschidem în fața intimității?

Cum s-ar simți, oare, iubirea dacă am trăi-o dintr-un spațiu de libertate și curaj, nu din frică și rană?

Toate acestea, vulnerabilitatea, autenticitatea, capacitatea de a fi în momentul prezent, libertatea, curajul, paradoxul, iubirea trăită prin simțuri, capacitatea de a genera intimitate sunt valori ale feminității. Iar odată incluse în viețile noastre, ele au calitatea magnetică de a transforma, cu totul, lumea în care trăim.

Ce înseamnă, cu adevărat, intimitatea?

Intimitatea este unul dintre acele lucruri misterioase, care aduce mult tumult și neliniște. Paradoxal, intimitatea este o stare către care tindem, dar de care ne este, în egală măsură, frică. O căutăm în fiecare zi, dar ne retragem, de fiecare dată când suntem pe punctul de a o trăi, cu adevărat.

Intimitatea se naște atunci când lași pe altcineva să-ți vadă corpul, fără să te judeci. Să îl lași să ghicească că ai un secret, cât de mic. Iar tu, la rândul tău, să gândești și să acționezi în termeni de reciprocitate.

Intimitatea pune în discuție toate regulile după care trăim. Tocmai de aceea este atât de importantă. Și tocmai din acest motiv ne și este atât de greu să o accesăm.

Cum ne deschidem față de intimitate?

Primul pas este să recunoaștem că nu este întotdeauna natural sau ușor să fim intimi cu cineva. Avem, fiecare dintre noi, o sumedenie de mecanisme de protecție, menite să-i țină pe ceilalți la distanță și să ne protejeze. Însă, odată ce devenim conștienți de lucrul acesta, vom evita să ne mai trezim copleșiți de emoții pe care nu le putem traduce și cărora doar greu le facem față. Și vom învăța, totodată, să domolim instinctul de a ne arunca în gol sau, din contră, de ne închide porțile sufletului și de a ridica, în jurul nostru, o adevărată cazemată.

Înțelegând asta, vom învăța să avem răbdare, să ne acordăm timp. Să ne găsim ritmul propriu și să facem un pas înapoi, atunci când, poate, va fi cazul. Și, implicit, vom putea să îi lăsăm și celuilalt spațiu să își gestioneze propriile emoții și blocaje interioare.

Și ar mai fi ceva. Un ingredient extrem de important, adesea complet eliminat din viețile noastre: sinceritatea. Oricât de înspăimântător ar suna, alegerea de a fi sinceri va transforma miraculos modul în care vedem și simțim lumea. Suntem, cu adevărat, dispuși să fim intimi cu cineva? Și dacă da, în ce ritm? Dar cel de lângă noi? Este el dispus să se deschidă? Poate sau nu să își gestioneze rănile pe care le va descoperi? Putem noi să influențăm asta sau nu? Și, mai importat, suntem, cu adevărat, pregătiți pentru asta?

Energia feminină este singura care ne poate ghida prin acest labirint. Doar prin acceptare, iubire și compasiune învățăm să includem tot ceea ce suntem. Și să simțim, instinctiv, în ce direcție trebuie să o apucăm.

Femininul este cel care ne poate învăța cum să îl includem pe cel de lângă noi, în toată complexitatea diferențelor, și să ne uităm la celălalt dintr-un spațiu de libertate și lipsă de judecată.

Așadar, atunci când ne întrebăm „încotro?” sau „în ce fel de lume vrem să trăim?” poate ar trebui să privim mai atent și să luăm mult mai în seamă valorile feminității. Și să devenim pe deplin conștienți de toate schimbările minunate pe care vulnerabilitatea, autenticitatea, capacitatea de a fi în momentul prezent, libertatea, curajul, paradoxul, iubirea trăită prin simțuri și capacitatea de a genera intimitate le pot genera în viețile noastre și ale celor de lângă noi.

Cu o experiență de peste 14 ani în programe de coaching și leadership transformațional, în ultimii ani, Oana Stoianovici s-a concentrat, în mod particular, asupra practicilor de vindecare cuantică, cu aplicație în special în zona de feminitate. A studiat practici de vindecare, ritualuri de trecere și inițiere spirituală, în comunități tradiționale. Pornind de la experiența directă, și-a dezvoltat propria metodă, aplicată în workshopuri și programe de coaching, precum „O Zi de Feminitate”, „Tainele Feminității Sacre” și „Copilul Interior”.

 Citește și – Puterea tăinuită a senzualității

Tu și el: secretul

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton