De multe ori, consultul oftalmologic periodic este atât de sumar încât nu mai ai timp să întrebi medicul prea multe despre sănătatea ochilor tăi. Acest articol își propune să răspundă tocmai acelor întrebări nepuse. Dr. Valentina Minciună, medic specialist Oftalmologie, Spitalul Sanador, e medicul specialist care ne va lămuri, printre altele, și dacă dacă smartphone-urile, tabletele și laptopurile ne afectează vederea.
Multe! Printre ele, defectele de vedere, precum miopia, astigmatismul, anizometropia și hipermetropia. Este foarte important ca părinții care suferă de o astfel de afecțiune să meargă împreună cu copiii lor la un control oftalmologic de rutină, pentru ca eventualele probleme să poată fi depistate din timp. La vârste de peste 40 de ani, poate apărea glaucomul, cataracta sau degenerescența maculară, și acestea moștenite genetic.
Cum ne influențează smartphone-urile vederea?
Cu cât privim mai mult la un ecran LED, ochii noștri sunt expuși prelungit la o cantitate mare de lumină albastră care are o lungime de undă mică și o energie mare. Din acest motiv, este dăunătoare ochilor. Energia se acumulează și pot apărea cataracta, degenerescența maculară și formațiunile conjunctivale degenerative – pinguecula, pterigion. De asemenea, atunci când le folosim, uităm să clipim și astfel să umezim suprafața anterioară a ochiului, iar ochiul se usucă. În ultimii ani, multe persoane, începând cu copiii și până la cei cu vârste înaintate, se confruntă cu semnele și simptomele ale așa-numitului ochi uscat (roșeață, senzația de corp străin, vedere încețoșată, fotofobie). În plus, orele petrecute zilnic în fața smartphone-ului determină creșterea efortului vizual la apropiere, adică acomodație excesivă, factor implicat în apariția miopiei. Studiile recente au arătat o relație directă între activitățile care solicită vederea de aproape (cum ar fi folosirea smartphone-ului) și apariția miopiei.
De la ce vârstă se recomandă operațiile de corectare a viciilor de refracție?
După vârsta de 20 de ani, atunci când ochii ajung la maturitate, pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact, se pot face intervenții de reducere a dioptriilor. Este important ca până la această vârstă să fie purtate corecții optice adecvate, pentru ca vederea, la momentul intervenției, să fie bună. În cazul miopilor, dioptriile trebuie să fie stabile de cel puțin un an, iar pacienții nu trebuie să aibă alte afecțiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.).
Cum alegem lentilele de contact? Trebuie să aibă aceleași dioptrii ca ochelarii?
Prescripția medicală pentru lentilele de contact conține parametri în plus față de rețeta pentru ochelari, mai exact raza de curbură și diametrul. Raza de curbură (RC – între 8 și 10 mm) este importantă, pentru ca lentila și corneea să aibă curburi apropiate și să se potrivească. Diametrul lentilei (DIA – între 13 și 15 mm) este și el important. Lentilele nu trebuie doar să asigure o vedere bună, ci și să se adapteze pe ochi fără să provoace disconfort. Altfel, pot provoca inflamație, lăcrimare, înroșirea ochilor, leziuni ale corneei sau infecții. Nu întotdeauna valoarea dioptriilor lentilelor recomandate este aceeași cu cea de pe ochelarii de vedere; oftalmologul are la dispoziție însă niște tabele de conversie, pentru a stabili corect dioptriile echivalente.
Există legătură între greutate și vedere?
Obezitatea este un factor de risc care poate duce la diabetul zaharat, ce poate provoca boli de ochi. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina și zeaxantina), foarte importante pentru sănătatea ochilor, sunt substanțe liposolubile. Când avem depozite mai mari de grăsime, acestea pot reține carotenoidele pe care le consumăm din legume și fructe fără a le permite să fie transportate la ochi. Unii cercetători sugerează că persoanele obeze ar putea avea nevoie de creșterea aportului de carotenoide cu suplimente, cu scopul de a preveni bolile de ochi. Pierderea în greutate este, de asemenea, o strategie importantă.