Dacă în urmă cu două decenii obișnuiam să mergem la culcare în jurul orelor 22.30 – 23.00, astăzi, tot mai mulți dintre noi adormim abia după miezul nopții. În opinia specialiștilor, insomniile se instaurează din cauza stresului tot mai mare la care suntem supuși zi de zi și care conduc la probleme de sănătate.
Ca să ne păstrăm starea mentală și fizică în parametri buni, experții ne recomandă să ne întoarcem la vechea tradiție și să mergem la culcare nu mai târziu de ora 23.00, altfel vom dezvolta o stare de oboseală cronică, care ne poate scădea radical performanțele în tot ceea ce facem.
Specialiștii au descoperit că se petrece un lucru interesant cu organismul nostru în jurul orei 23 – sistemul nervos central reduce tensiunea și pulsul și ne oferă starea ideală pentru a ne băga la somn. De asemenea, la ora 23 se oprește complet producția de cortizol, motiv pentru care munca de noapte ne obosește foarte mult.
Iată la ce riscuri te supui dacă mergi la culcare după ora 23.00:
Sistem imunitar scăzut. Specialiștii au descoperit că restricționarea perioadei de somn are drept consecință reducerea producerii de anticorpi ca reacţie la vaccinare.
Riscuri cardiovasculare. În cadrul unui studiu amplu, „Nurses’ Health Study”, cercetătorii au descoperit dovezi ce atestă existenţa unui risc mai mare de probleme coronariene în rândul femeilor care dorm mai puţin de șapte ore pe noapte în comparaţie cu femeile care dormeau, în medie, opt ore pe noapte. Un alt studiu a arătat că persoanele care dormeau în medie cinci ore pe noapte prezentau un risc de trei ori mai mare de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.
Apariția cancerului. Într-un studiu efectuat în Japonia, la care au participat aproximativ 25.000 de femei, s-a demonstrat că un somn scurt, de șase ore sau mai puţin pe noapte, era asociat unui risc mai mare de cancer la sân, în comparaţie cu femeile care dormeau cel puţin şapte ore pe noapte.
Obezitate. Alături de hidratarea insuficientă, lipsa de somn este pricipalul factor care poate da peste cap programul de alimentație. Acești oameni se simt înfometați mai des decât cei care dorm mai mult noaptea și, de asemenea, au tendința de a consuma alimente mai bogate în grăsimi și carbohudrați. Nu în ultimul rând, metabolic vorbind, procesul de ardere al caloriilor este mai puțin intens în cazul lor pe timpul zilei.