Singurul lucru pe care îl poți face pentru a preveni cancerul cervical

.
Cancerul cervical apare atunci când celulele normale de la nivelul colului uterin se transformă în celule canceroase și cresc necontrolat. Vezi ce poți face pentru a preveni instalarea acestei maladii.

Cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului cervical este să mergi constant la ginecolog. Medicii susțin că femeile află prea târziu că sunt bolnave, pentru că sar peste consultația anuală, deoarece sunt prea ocupate să aibă grijă de ceilalți membri ai familiei, potrivit womenshealthmag.com. Un sondaj realizat de Fundația pentru Cancer și Genetică a arătat că mai bine de o treime din 1.000 de femei au declarat că nu au în plan să meargă la ginecolog în decurs de un an. Chiar dacă acestea au spus că unul dintre motive este că pun sănătatea copiilor mai presus de a lor, nu au sărit peste vizita la coafor, dentist, oftalmolog sau medic de familie. Este important să nu ajungi la el doar când te confruți cu simptome și să înțelegi că îți poate salva viața.

Citește și: Cum să te pregătești de un control la ginecolog

Cancerul cervical apare în urma infecției cu papilloma virus și aproximativ orice persoană activă sexual va lua virusul la un moment dat. Vestea bună este că acest tip de cancer evoluează foarte încet și poate fi detectatat când celulele sunt în stadii pre-canceroase. Pentru asta, este important să faci constant testul Papanicolau, pentru că va detecta anormalitățile înainte să apară simptome. Dacă ai între 21 și 29 de ani, este recomandat să faci acest test la fiecare trei ani, în timp ce femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani ar trebuie să îl facă la fiecare cinci ani.

Semnele cancerului de col

În stadii incipiente, cancerul de col nu dă simptome. Când boala evoluează și se răspândește la țesuturile din jur, pot apărea sângerări anormale, după sex, între menstruații sau la menopauză, secreții neobișnuite sau durere în timpul sexului. Aceste semne pot fi cauzate și de alte boli ginecologice, de aceea consultul medicului este obligatoriu.

În stadii avansate, cancerul cervical poate da constipații, sânge în urină, dureri osoase, umflarea picioarelor, lipsa poftei de mâncare și pierderi în greutatate. Oboseala și lipsa de energie sunt un alt semn că ceva nu este în regulă în corpul tău.

Cancerul cervical poate apărea la orice vârstă. Este mai rar în rândul femeilor sub 25 de ani, însă este indicat să faci testul Papanicolau de la 21 de ani. Mergi la medicul ginecolog în fiecare an, discută cu el despre această boală și despre ce poți face pentru a o preveni. El îți va spune cum să ai grijă de tine și să rămâi sănătoasă!

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton