O seară cu prietenii petrecută la tine acasă nu are egal! Glume, amintiri, tachinări, jocuri, gustări delicioase și băutură bună. Numai că, singurele avantaje pe care le avem atunci când avem musafiri sunt cele de natură spirituală. Altfel, o vizită a găștii la tine înseamnă posibilitatea de a contracta cel puțin 38 de milioane de bacterii.
Fiecare invitat care îți trece pragul aduce cu el 38 de milioane de celule bacteriene, arată oamenii de știință. Potrivit cercetării, în momentul în care o persoană intră la tine în bucătărie, chiar dacă își ține respirația, aduce 10 milioane de celule bacteriene… doar stând acolo, din ceea ce pielea sa elimină în spațiul tău. Totuși, acest tip de bacterii sunt benefice, arată documentarea făcută de oamenii de știință de la Universitatea Chicago.
Vizitele amicilor noștri vin cu două tăișuri, explică aceiași experți. Cu toate cp majoritatea bacteriilor lăsate de musafiri în casa noastr sunt benefice, noi trăim într-un mediu mult prea curat, spun ei. Astfel, momentul în care organismele noastre intră în contact cu aceste bacterii nu se simte pregătit și poate reacționa negativ. ”Aproape toți germenii donați cu atâta generozitate de prieteni și rude nu ne deranjează. Sunt, cel mai probabil, buni pentru noi în multe feluri. Dar în zilele noastre mediul înconjurător este mult prea sterilizat, iar organismul uman a devenit mai slăbit, comparativ cu organismul strămoșilor noștri”, a declarat John Gilbert, coordonatorul cercetării realizate la Laboratorul Național Argonne, din cadrul Departamentului de stat pentru Energie din Statele Unite.
Strămoșii noștri desfășurau cele mai multe activități afară, lucrând în agricultură sau comerț, așa că erau înconjurați de animale și plante, deci de natură. Astfel, corpurile lor se adaptau foarte ușor la schimbări. ”Strămoșii noștri intrau în contact cu tot felul de bacterii, zi de zi. Când trăiești într-un mediu atât de bogat din punctul de vedere al biodiversității, organismul este obișnuit să țină pipet modificărilor care intervin, dacă nu, corpul nostru nu face față”, a continuat Gilbert.
Doctorul susține că acesta este și motivul pentru care s-au înmulțit cazurile de alergii, astm sau rinite alergice. ”Corpul nostru reacționează ca urmare a absenței acestor organisme. Am avut succes până acum în îndepărtatea bacteriilor dăunătoare, dar am eșuat lamentabil să le păstrăm pe cele benefice, din cauza vieții pe care o ducem, caracterizată de sedentarism, dar și din cauza faptului că trăim în spații închise”, a adăugat medicul.
Așadar, pentru că sunt bacterii pe care reușim să le îndepărtăm fără să fie nevoie, sfatul lui Gilbert este să ne păstrăm prietenii, dar să nu păstrăm… curățenia atât de bine. Altfel, vizitele amicilor noștri ne fac mai mult rău decât bine.