E clar că de Sărbători nu vei putea rezista în faţa tentaţiilor dulci. Dar cel puţin poţi să ai grijă la ce dulciuri consumi. Iată care sunt cele mai sănătoase reţete de prăjituri.
Prăjitură cu iaurt
– Câteva pachete de biscuiţi simpli subţiri (digestivi sau de ovăz) – ½ cană zahăr sau îndulcitor după gust – 2 pahare cu iaurt– Esenţă de vanilie – Esenţă de rom – 1 plic gelatină – Fructe proaspete sau din compot
Se amestecă bine iaurtul cu zahărul, esenţa de rom şi vanilie şi fructele tăiate cubuleţe. Se adaugă gelatina topită în apă caldă. Într-o tavă pătrată se pune folie alimentară, apoi pe fund se aşază biscuiţii înmuiaţi în suc de fructe sau în compot. Se toarnă un strat din compoziţia de iaurt, apoi încă un strat de biscuiţi şi unul de iaurt. Se acoperă cu folia alimentară şi se lasă la frigider până când se întăreşte crema de iaurt (câteva ore). La final se poate decora cu fructe sau frişcă.
Prăjitură cu banane
– ½ cană făină integrală – ½ cană zahăr (sau îndulcitor după gust) – 1 lingură unt – 1 vârf de cuţit praf de copt – 3 banane pasate – 2 ouă
Se amestecă bine untul cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, bananele pasate şi jumătate de ceaşcă de apă. Se amestecă bine. Se adaugă făina şi praful de copt, apoi se pune întreaga compoziţie într-un vas pentru cuptor. Se lasă la cuptor aproximativ o jumătate de oră sau până când se rumeneşte pe deasupra.
– 5 ouă – 1 lingură unt – 1 lingură brandy/coniac – Fulgi de ciocolată (opţional) – 100 g zahăr (sau îndulcitor după gust) – Fructe proaspete sau din compot sau stafide
Se fierb ouăle, se curăţă şi se scot gălbenuşurile, care se pasează cu furculiţa. Se amestecă cu untul, brandy, fulgii de ciocolată şi zahărul. Compoziţia astfel obţinută se pune în forme de cupcakes (se poate modela şi cu mâna sub diferite forme), iar deasupra se aşază bucăţi de fructe sau stafide. Se lasă la frigider peste noapte.
– 200 grame biscuiţi digestivi – ½ pachet unt – Esenţă de vanilie – 400 grame brânză de vaci – 1 lămâie – 100 grame zahăr – 4 ouă – Fructe proaspete sau din compot
Pentru blat: Biscuiţii pasaţi se pun în untul topit şi se amestecă bine. Compoziţia rezultată se pune într-o tavă de cuptor, având grijă să o întinzi şi pe pereţi. Tava se pune la frigider.
Pentru cremă: Între timp se amestecă brânza cu coaja de lămâie rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie, zahăr, vanilie şi gălbenuşurile de ou. Separat se bat albuşurile spumă, apoi se încorporeză în compoziţie. După ce blatul a stat câteva ore la rece se pune peste el crema de brânză şi totul se dă la cuptor până când brânza se rumeneşte puţin. Se ornează cu fructe.
Sufleu de banane
– 3 banane – ½ lămâie – 3 albuşuri – Câteva linguriţe zahăr (după gust) – Esenţă de vanilie
Se pasează bananele şi se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi câteva picături de vanilie. Albuşurile se bat spumă, adăugând şi zahărul treptat. Cele două compoziţii se unesc şi se amestecă bine, Într-un vas pentru cuptor se aşază hârtie de copt, apoi se toarnă compoziţia. Se lasă la cuptor aproximativ jumătate de oră. Se poate orna cu felii de banană.