Oțetul de mere dă gustul deosebit salatei de legume sau murăturilor, însă are numeroase utilizări și în industria cosmetică. Iar câteva rețete pe care le poți face în casă, benefice pentru păr și piele, îți pot proteja serios bugetul.
Folosit în ritualurile cosmetice, oțetul de mere te poate face să arăți bine din cap până în picioare, la propriu. De cele mai multe săpunurile și șampoanele ne lasă pielea și firul de păr fără uleiurile naturale, uscându-le. Aciditatea oțetului de mere echilibrează PH-ul pielii și al scalpului, prevenind caderea parului.
Oțetul de mere un doar hidratează firul de păr, dar, aplicat pe scalp stimulează creșeterea, susțin specialiștii. Acționează totodată și ca un balsam natural, descurcând părul și lăsându-l moale, mătăsos și strălucitor. Iată de ce ai nevoie pentru un ”balsam” cu oțet de mere:
Amestecă cele două ingrediente și după ce ai terminat cu șamponarea, aplică-ți mixtura pe păr și masează scalpul. Lasă compoziția să acționeze câteva minute, după care clătește bine cu apă. Vei vedea că nu mai ai nevoie de balsamul cumpărat din comerț.
Pentru piele
Aplicat pe față, acesta ajută la echilibrarea PH-ului, datorită acidității sale naturale. Atunci când ai un PH al pielii echilibrat, pielea ta atinge un nivel optim între ulieos și uscat. Reduce totodată și punctele roșii și roșeața, lăsând pielea catifelată. Iar ca să ai pielea corpului foarte delicată și catifelată, adaugă câteva linguri de oțet de mere în cadă. Soluție tonifiantă pentru față cu oțet:
O soluție tonifiantă pentru față trebuie să lase pielea catifelată, proaspătă și să o curețe. Amestecă ceșcuța de oțet cu cele două ceșcuțe cu apă și aplic-o pe față. Își va lăsa pielea strălucitoare.
Pentru un efect mai mare, tapotează-și pielea cu această soluție, sau pune-o într-un recipient cu dispenser după care dă cu spray-ul pe față, ferind zona ochilor. Se va crea datorită acidității o peliculă fină pe piele, menită să hidrateze tenul.
Mixtura este mult mai eficientă dacă o folosiți după ce vă demachiați. Iar dacă vă faceți probleme în privința mirosului prea tare, veți vedea că acesta va dispărea după doar câteva minute de la clătire. În cazul în care vă confruntați cu o piele foarte sensibilă este bine să diluați mai mult soluția obținută.
Alte întrebuințări ale oțetului de mere:
Pentru eliminarea mirosului neplăcut din casă. Dacă ții oțet de mere într-un bol , pe masa din încăperea în care vrei să scapi de mirosul neplăcut, acesta va dispărea în câteva ore.
Eliminarea pesticidelor de pe fructe. Dacă vrei să te asiguri că fructele și legumele pe care le mănânci nu mai au nici urmă de chimicale, pesticide sau ierbicide, le poți clăti cu oțet de mere. Fă o soluție din 90 la sută apă și 10 la sută oțet de mere și pune-o într-un bol. Ține-ți legumele și fructele aici și apoi mișcă-le puțin în castron, după care clătește-le bine. Atenție! A nu se clăti în oțet fructe mai delicate cum sunt căpșunele, fragii, murele, afinele sau alte fructe de pădure.