Anual, pe data de 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului. Evenimentul a avut loc anul acesta sub genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia”. Obezitatea sau obiceiurile alimentare nesănătoase nu sunt singurele lucruri care duc la diabet. Vezi care sunt greșelile zilnice care te pot îmbolnăvi.
Nu bei cafea
Cafeaua nu este atât de rea precum ai crede. Studiile au arătat că atunci când este consumată constant, poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2, potrivit rd.com. Cercetătorii de la Harvard au constatat că oamenii care beau 2-3 căni pe zi au un risc cu 33% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet față de cei care nu au acest obicei. Anumite componente din cafea reduc rezistența la insulină și ajută la transformarea zahărului în energie.
Pierzi nopțile
Dacă îți place să stai noaptea până târziu, riscul de a suferi de diabet este mai mare. Un studiu al cercetătorilor coreeni a arătat că oamenii care stau până după miezul nopții sunt mai predispuși la această boală, chiar dacă dorm opt ore. Această situație este cauzată de expunerea prelungită la lumină artificială și apar, astfel, sensibilitate la insulină și dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge. În plus, când stai până târziu, nu ai un somn de calitate și îți dai, astfel, metabolismul peste cap.
Nu consumi probiotice
Riscul de diabet crește considerabil când flora digestivă conține mai multe bacterii rele decât bune. Stomacul are nevoie de probiotice pentru o digestive bună, iar când ai prea puține, apar inflamația și rezistența la insulină. Consumă iaurt sau varză murată, pentru a păstra un echilibru al florei intestinale.
Îți încălzești mâncarea în recipiente din plastic
Dacă obișnuiești să îți încălzești mâncarea la microunde, în recipient din plastic, s-ar putea să faci diabet. Cercetătorii de la Centrul Medical din New York au arătat că două ingrediente folosite la realizarea caserolelor din plastic cresc riscul de diabet în rândul copiilor și al adolescenților.
Este important să te protejezi de razele soarelui, pentru a preveni cancerul de piele, însă nu înseamnă că trebuie să îl eviți. Cercetătorii spanioli au observat că persoanele care au lipsă de vitamina D au un risc mai mare de a suferi de diabet de tip 2, indiferent de greutatea lor. Specialiștii sunt de părere că razele soarelui joacă un rol important în funcționarea pancreasului, organul care produce insulină și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Poți lua suplimente de vitamina D sau poți consuma alimente bogate în acest nutrient, precum somon, lapte sau cereale integrale.
Maratonul de seriale din weekend poate te relaxează, dar este periculos pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh au arătat că patru ore petrecute în fața televizorului sau a laptop-ului cresc riscul apariției diabetului cu aproape 4%. Când stai în aceeași poziție pentru multe ore, stimulezi depunerea grăsimii viscerale care îți crește circumferința taliei. Grăsimea abdominală sporește riscul de a face diabet, deoarece scade sensibilitatea organismului la insulină.
Nu mănânci micul-dejun
Când sari peste micul dejun nu doar că ajungi să mănânci tot felul de alimente nesănătoase până la prânz, dar chiar te poți îmbolnăvi de diabet. Nu ieși din casă până nu mănânci cereale integrale, fructe sau legume.