Mastectomia preventivă: Angelina Jolie a făcut-o. Tu ce ştii despre riscul de cancer la sân?

.

În România, cancerul la sân face ravagii printre femei

Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul femeilor, cu peste 3.000 de morţi anual din cauza diagnosticării târzii şi a complicaţiilor.
Deşi la noi în ţară incidenţa bolii este mai scăzută decât în Statele Unite sau în Europa de Vest, numărul morţilor este mai mare din cauza lipsei de informare, care duce la diagnosticare târzie.
Mamografia digitală împreună cu un examen MRI (rezonanţă magnetică) reprezintă combinaţia cea mai eficientă de diagnostic, recomandată în special femeilor aflate în grupa de risc crescut, adică cele care au ori au avut rude diagnosticate cu cancer de sân, ori cele cărora testele genetice le-au evidenţiat prezenţa genelor BRCA1 şi BRCA2, asociate cu acest tip de cancer.

Testarea genetică pentru cancer mamar în România

Testarea genetică pentru depistarea genelor BRCA 1 ţi BRCA2 cu risc de cancer mamar în România costă între 2.000 şi 3.000 de euro, în funcţie de clinică.
O mastectomie cu tot cu reconstrucţie imediată (preţul protezelor din silicon nu este inclus)se ridică la peste 13.000 lei, dar depinde foarte mult de la caz la caz.
Mastectomia preventivă: Angelina Jolie a făcut-o. Tu ce ştii despre riscul de cancer la sân?

Ce spun specialiştii despre mastectomia preventivă?

Dr. Dana Miricioiu, specialist chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi membru fondator Hope for a Life (fundaţie depistare precoce cancer la sân şi reconstrucţie mamară post mastectomie) ne-a explicat că la noi în ţară, pacientele mai degrabă refuză mastectomiile, chiar şi după diagnosticarea cu cancer, decât să ceară operaţii preventive.
„Dacă cineva vine cu suspiciune de cancer la sân, o trimitem la oncolog. În funcţie de stadiul cancerului, de recomandările oncologului (reprize de chimioterapie, radioterapie, mastectomie), venim în sprijinul tratamentului şi ne ocupăm de reconstrucţie. Dacă este vorba de un caz preventiv sau cancer incipient, operaţia presupune doar îndepărtarea ţesutului mamar, fără muşchii din jur şi ganglionii axilei, ceea ce înseamnă că se pot introduce proteze siliconice.
În cazurile avansate, se lucrează personalizat, de la caz, la caz, în funcţie de ţesutul rămas şi se realizează un lambou muscular (se trage un muşchi de pe spate, abdomen, etc pe care se pune proteza). Reconstrucţia costă între 2.500 şi 5.000 euro la noi, dar depinde foarte mult de stadiul cancerului şi de tratamentul prescris de oncolog”, a declarat dr. Dana Miricioiu pentru Unica.ro.
Din păcate, pacientele din România nu înţeleg întotdeauna importanţa prevenţiei sau nu îşi permit testarea genetică foarte costisitoare.
Deşi unele proceduri sunt gratuite (de ex: programul Acord de prevenţie a cancerului mamar şi reconstrucţie postmastectomii a Fundaţiei Hope for a Life), pacientele din România refuza mastectomia.
„Am avut paciente care refuzau din start, deşi se aflau în stadiu avansat de cancer la sân. Aveam o armată de oncologi, psihologi, chirurgi şi alţi specialişti care se rugau de paciente şi ele refuzau categoric îndepărtarea sânilor”, povesteşte dr. Dana Miricioiu.
Operaţia de mastectomie este una mutilantă şi fizic şi psihic, dar salvează vieţi şi există şi reconstrucţia mamară ca să reducă stresul psihic şi traumele.
Tu ai face o mastectomie preventivă ca să eviţi un cancer la sân?

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton