Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, Unica a stat de vorbă cu actorul Dragoş Bucur, proaspăt ambasador al “ComPETiţiei pentru un viitor mai bun”, o amplă campanie de reciclare desfăşurată în 115 oraşe din ţară, cu ajutorul unei reţete de supermarketuri, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a două organizaţii nonguvernamentale implicate în colectarea şi reciclarea deşeurilor.
Îţi aminteşti de anii de şcoală, când elevii erau obligaţi să aducă la şcoală, la reciclat, hârtie, sticle şi borcane?
Bineînţeles că ţin minte vremurile acelea. Ce mă întristează este că nu-mi amintesc despre asta decât că se întâmpla în clasele mici – a doua, a treia… şi, după aceea… nimic! Nu-mi mai amintesc nimic.
Cum ţi se părea acţiunea în sine?
Enervantă, recunosc. Dar de vină nu era acţiunea în sine, cât modul de implementare. Pe vremea aia, lucrurile trebuiau făcute pentru că trebuiau făcute. Nu exista nicio justificare sau, în orice caz, justificările nu ajungeau la noi. În schimb, dacă stau să mă gândesc acum, era mai bine aşa decât deloc.
Cui se adresează campania de reciclare al cărui ambasador eşti?
Eu cred că se adresează tuturor. E un tip de campanie care nu are rezultate pe termen scurt. Sau o avea, dar nu cred că acestea sunt importante. Rezultatele sunt, aş zice eu, pe termen mediu spre lung. E o încercare, o iniţiativă de educare ecologică, echivalentul actual a ceea ce se întâmpla acum 25 de ani.
Ce se va întâmpla cu deşeurile strânse în campanie?
Sunt colectate de partenerii campaniei (n.r. – o firmă românească expert în managementul deşeurilor) şi duse la staţiile de reciclare.
Ştii că, în acest moment, multe din deşeurile reciclabile colectate stradal ajung în aceeaşi maşină de gunoi, nefiind reciclate, de fapt?
Ştiu acest lucru şi am şi o poveste despre acest fapt. Acum vreo şase ani, încă nu ne mutasem la casă, ni s-a năzărit mie şi Danei (n.r. – Dana Nălbaru, soţia lui Dragoş) să cumpărăm un coş cu compartimente separate. Nu spun cât am umblat să găsim aşa ceva… L-am cumpărat, l-am dus acasă, am pus saci în fiecare compartiment, iar după două zile mi-am dat seama că mă aflam într-o piesă de teatru absurd, pentru că eu luam toate pungile acelea şi le aruncam în coşul de gunoi laolaltă cu toate celelalte gunoaie!
Tu reciclezi vreun deşeu din gospodăria ta?
Duc aparatele electrice la punctele de colectare şi fac compost din resturile vegetale. De când stau la casă, mi-am luat două cazane şi strâng tot ce se poate pune acolo.
Ce altceva crezi că ar mai trebui să reciclăm în afară de deşeuri?
Cred că, în România, problema reciclării are legătură cu bunul simţ. şi mai cred că îţi dai seama de nivelul de educaţie şi de cultură al unei ţări după cum se comportă oamenii vizavi de reciclare, vizavi de locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap şi după comportamentul în trafic. Cred că astea sunt trei lucruri care îţi dau o radiografie a societăţii, iar, din păcate, noi nu stăm foarte bine la treaba asta.
De ce ai acceptat să fii ambasadorul acestei campanii?
Eu sunt un susţinător al iniţiativelor eco. şi mai e ceva: de când am copil, am început să fiu mult mai atent la mediu. Recunosc – cred că acum 10 ani, dacă mă întrebai… Nici atunci nu aruncam chiştocul pe stradă sau nu beam un pahar de suc şi apoi aruncam paharul pe stradă, dar eram mai puţin atent la lucrurile acestea. Cred că, odată ce devii părinte, copilul îţi aduce nişte lucruri care te responsabilizează. Mă gândesc că, în felul acesta, poate îi mai dau şi fiicei mele un exemplu.