Tăiatul cepei nu este o activitate tocmai plăcută, pentru că orice ai face, lacrimile sunt inevitabile. Totuşi, bucătarii experimentaţi au descoperit câteva trucuri referitoare la cum să tai ceapa fără să plângi, pe care vi le împărtăşim şi vouă.
Înainte de a tăia ceapa, curăţ-o şi pune-o în congelator pentru o jumătate de oră înainte să o toci. Rezultatul e garantat: nici o lacrimă.
O lumânare aprinsă lângă tocător are şi ea rezultate. Flacăra lumânării va fi mai mare şi mai luminoasa când toci ceapa, semn că arde toate uleiurile emanate care irită în mod normal ochii.
O altă metodă care garantează faptul că poţi să tai ceapa fără să plângi este aceea de a evita rădăcina (curăţă ceapa de coaja exterioară însă fără a tăia rădăcina). Bineînţeles că există o explicaţie: rădăcina de la ceapă ascunde un depozit semnificativ de componente sulfurice de concentraţie mare, responsabil cu lacrimile.
La acest capitol se poate încadra şi tăierea rădăcinei în formă de con cu capul în jos. Odată decupată această parte care se face vinovată de apariţia lacrimilor, se curăţa ceapa de foile uscate şi se trece la tocarea ei.
Unii bucătari de meserie susţin că ar fi bine ca în timpul tăiatului cepei să se mestece guma sau o bucată de pâine.Cum poate asta să ajute? Ei bine, teoria spune că dacă ţii ceva în gură, vei fi forţat să respiri mai mult pe gură, şi eviţi să inspiri substanţele iritante. De asemenea, eficientă este şi apa ţinută în cavitatea bucală pe tot parcursul tăierii cepei.