Herpesul bucal se manifestă sub formă de bube la gură și este rezultatul infecției cu virusul Herpes Simplex I, care este un virus extrem de contagios, afectând foarte multe persoane. Află cum poți scăpa de un herpes bucal cu un truc foarte simplu.
Herpesul bucal este foarte ușor de recunoscut. Se manifestă sub formă de bube la gură mici pline cu lichid și apare din cauza unui virus care se transmite prin salivă (prin sărut, prin folosirea acelorași tacâmuri, etc). Odată pătruns în organism, virusul nu mai dispare niciodată și produce leziunile specifice în perioadele când organismul este slăbit de stress, oboseală sau boală. Virusul Herpes Simplex I produce leziuni în zona gurii, dar există și virusul Herpes Simplex II, care produce leziuni în zona genitală.
Unele persoane pot să fie infectate cu virusul care produce herpes bucal și să nu știe acest lucru. Însă există și persoane care au virusul și cărora le apare herpes de mai multe ori pe an.
Herpes bucal – cum îl recunoști
Dacă nu ai mai avut până acum herpes bucal, este posibil să nu îl recunoști din prima. Boala se manifestă prin bube la gură, care, înainte de apariție provoacă senzație de înțepătură sau arsură în jurul gurii.
O zi sau două mai târziu, apar vezicule mici pline cu lichid. De obicei ele sunt localizate fix la granița dintre buză și piele. Dar tot herpes bucal (adica Herpes Simplex I) ai și dacă leziunea apare lângă nas sau pe obraz. La câteva zile de la apariție, veziculele se unesc, apoi se sparg, lăsând în locul lor o rană care supurează, apoi formează crustă și se vindecă.
Din fericire, un herpes bucal este doar o mică neplăcere, pentru cei mai mulți dintre noi. Chiar dacă e un virus care rămâne în organism, el nu ne afectează pe termen lung.
Însă există și persoane pentru care un herpes bucal poate fi periculos. Este vorba de cei care au imunitatea scăzută, de exemplu pacienții cu cancer care fac chimioterapie, pacientii cu HIV/SIDA sau bebelușii. Complicațiile unui herpes bucal pot fi grave, mai ales la bebeluși și nou-născuți. Ei pot răspândi cu ușurință virusul pentru că își pun degetele în gură, apoi își ating fața. Virusul herpetic poate să dea infecții grave la ochi sau chiar și creier. Așadar, nou-născuții trebuie protejați, pe cât posibil, de contactul cu persoane care pot avea herpes.
Remediu simplu pentru herpes bucal sau bube la gură
Un herpes bucal este foarte greu de tratat, dar există remedii care s-au dovedit eficiente. Usturoiul, de exemplu, este folosit în scopuri medicale de 5.000 de ani și poate trata cu succes această problemă.
Usturoiul întărește imunitatea, ajută digestia și glanda tiroidă, menține inima sănătoasă, curăță vasele de sânge și previne formarea tumorilor. Conține substanțe azotate, sodiu, potasiu, seleniu, calciu, magneziu, silicon, fosfor, vitaminele C, D, B și uleiuri esențiale. Pe lângă toate acestea, are și fitoncide, substanțe cu efect antibacterian, care ajută la vindecarea rapidă a infecțiilor.
Pentru tratarea herpesului, curăță un cățel de usturoi, toacă-l mărunt, apoi aplică pe zona afectată. Lasă-l să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă călduță. Te va ustura la început, dar apoi vei vedea cum durerea dispare. În multe cazuri, herpesul dispare după acest tratament. Dacă nu se întâmplă, însă, asta, repetă procesul și a doua zi.