Tuse, febră, respiraţie fluctuantă… Toate acestea pot fi semnele unei pneumonii. Poţi scăpa cu uşurinţă de această afecţiune caracteristică sezonului rece, dacă te vei trata din timp. Ce să faci, îţi spunem noi!
Ai scăpat de gripă şi de guturai, dar te-ai pomenit cu o supărătoare pneumonie. Aceasta apare de obicei în urma afecţiunilor căilor respiratorii şi constă în inflamarea plămânilor, ca urmare a prezenţei în organism a unor bacterii sau viruşi. În astfel de condiţii, plămânii nu mai reuşesc să asigure în mod eficient distribuirea oxigenului în sânge, iar celulele nu mai pot funcţiona normal.
Cum o recunoşti
Simptomele pneumoniei debutează brusc sau apar în urma unei infecţii respiratorii. Boala poate fi identificată cu uşurinţă dacă există următoarele tipuri de semnale: • tuse uscată sau tuse însoţită de mucus de culoare ruginie sau verde, provenit din plămâni. • febră, care poate creşte progresiv. • frisoane. • dureri la nivelul pieptului accentuate mai ales după excesul de tuse. • respiraţie fluctuantă. • transpiraţie accentuată. • accelerarea bătăilor inimii. • stare de oboseală sau de slăbiciune.
Metode de tratament 1. Administrarea de antibiotice Tratamentul cu antibiotice este cel mai des utilizat pentru combaterea pneumoniilor. Administrarea acestora se face pe bază de reţetă medicală prescrisă de către medicul specialist. Durata tratamentului poate varia, în funcţie de gravitatea bolii, între 5 şi 21 de zile. Antibioticele recomandate pot fi: claritromicină, eritromicină, azitromicină, doxicilină, levofloxacină, moxifloxacină, gatifloxacină, penicilina G, ampicilină, oxicilină, kanamicină, tetraciclină, cefaloridină, meticilină etc. Alegerea medicaţiei pentru tratamentul adecvat al pneumoniei se face numai de către medicul specialist în funcţie de vârsta pacientului, tipul simptomelor şi severitatea acestora. 2. Combaterea durerilor cu ajutorul calmantelor Pentru tuse, febră, dureri în piept sunt recomandate analgezicele (paracetamol, aspirină, algocalmin etc.), care au un efect calmant. În unele cazuri se poate apela şi la oxigenoterapie (reglarea insuficienţei respiratorii cu ajutorul unui aparat). 3. Adoptarea unui regim de viaţă sănătos În afară de tratamentul clasic cu medicamente, în tratarea pneumoniilor este necesară şi respectarea unui regim alimentar die-tetic. În perioada convalescenţei este indicat să mănânci cât mai multe fructe şi legume bogate în fibre, vitamine şi minerale. O alimentaţie corespunză-toare ajută la sporirea rezistenţei organismului la bolile respiratorii, ca şi la vindecarea rapidă în cazul în care boala s-a instalat deja. Ce faci pentru a preveni pneumonia • Fă-ţi vaccinul antigripal în fiecare an la începutul sezonului rece. Pneumonia este o complicaţie frecventă a gripei. • Tratează orice tip de infecţie a căilor respiratorii, oricât de superficială ţi s-ar părea. De cele mai multe ori pneumonia apare ca urmare a acestor afecţiuni care nu au fost tratate corespunzător. • Fă-ţi vaccinul pneumococic, mai ales dacă eşti o persoană predispusă riscurilor îmbolnăvirii: ai suferit în ultima perioadă de o boală cronică a plămânilor, a inimii, a rinichilor, de anemie sau de diabet sau ai peste 65 de ani. Vaccinul nu poate fi administrat femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor mai mici de doi ani. • Hidratează-ţi organismul consumând cât mai multe lichide (apă, ceai de plante, supe, sucuri de fructe). • Evită contactul cu persoanele care suferă de o infecţie a căilor respiratorii. • Renunţă la fumat dacă te numeri printre persoanele care au acest viciu.