Cum îți dai seama dacă ai destul iod în organism

.
Iodul este essential pentru buna funcționare a tiroidei și menținerea unui echilibru hormonal. Vezi cum îți dai seama acasă dacă ai suficient iod.

Glanda tiroidă are formă de fluture și este localizată în partea antero-laterală a gâtului. Rolul ei este să secrete hormonii care reglează metabolismul, iar pentru o bună funcționare, are nevoie de două minerale – iod și mangan. Dacă funcțiile tiroidei sunt întrerupte, devine hiperactivă sau lentă. Statisticile arată că unul din 20 de oameni se confruntă cu o problemă a tiroidei, iar femeile sunt mai expuse decât bărbații, potrivit healthyfoodteam.com.

Pentru a te asigura că tiroida funcționează bine, este necesar să mergi la medicul endocrinolog. Poți, însă, să facă și acasă un test care îți spune dacă ai suficient iod în organism pentru a menține o producție hormonală normală.

Cum îți dai seama că ai suficient iod?

Pentru a verifica dacă ai destul iod în organism, ai nevoie de tinctură de iod. Cu această soluție, desenează un pătrat pe partea interioară a mâinii. Nu trebuie să fie foarte mare, fiecare latură să aibă aproximativ 2 cm. Vei obține o pată maro, pe care trebuie să o urmărești timp de 24 de ore. Dacă dispare în această perioadă, înseamnă că ai nevoie de mai mult iod, potrivit specialiștilor citați de healthufoodteam.com.

Cel mai bun moment pentru a face testul este dimineața, imediat după duș. Găsești tinctură de iod la orice farmacie, așa că nu va fi greu să faci rost de ea.

Cum interpetezi rezultatul testului

Pe o foaie, notează ora la care ai făcut testul. Cu cât mai repede absoarbe organismul tău iodul, cu atât mai mare este lipsa de iod. Astfel, dacă în cele 24 de ore, pata de iod se deschide ușor, nivelul de iod din organism este normal. Dacă dispare în 18 – 24 de ore, lipsa ta de iod este ușoară. Dacă dispare între 12 – 18 ore, ai un deficit moderat de iod, iar dacă nu o mai vezi deloc după 6 ore, ai o lipsă severă de iod.

Este indicat să faci acest test la fiecare 1-2 săptămâni, pentru a observa nevoia de iod a organismului tău. Mergi la medic pentru un consult de specialitate, iar el îți va spune ce trebuie să faci mai departe.

Cum tratezi lipsa de iod

Dacă suferi de lipsă de iod, endocrinologul îți poate prescrie suplimente. O altă metodă este să incluzi în dietă mai multe produse care conțin acest mineral. Iodul se găsește în aproape orice aliment de origine animală sau vegetală, dar concentrația diferă de la un produs la altul. Astfel, cea mai mare cantitate se găsește în fructele de mare, urmate de cele de origine animală și apoi de legume și fructe. Algele sunt cea mai cunoscută sursă de iod, dar și ouăle și produsele lactate îți oferă o cantitate însemnată din acest mineral.

Pe parcursul vieții tale, ai nevoie de aproximativ o linguriță de iod pentru a fi sănătoasă, spun specialiștii, deoarece prea mult poate fi periculos. Doza zilnică recomandată este de 150 micrograme și chiar dacă este o cantitate mică, foarte mulți oameni nu o pot respecta. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, deficitul de iod exista, în 2003, în 54 de țări, una dintre cauze fiind faptul că populația mănâncă foarte multe alimente procesate, care conțin zahăr și foarte puțin iod.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton