Ceaiul de busuioc: beneficii și indicații terapeutice

.
Află totul despre beneficiile și indicațiile terapeutice ale ceaiurilor și uleiului de busuioc.

 

Care sunt indicațiile terapeutice are ceaiului de busuioc

Busuiocul este o plantă aromatică cu multe aplicații atât culinare, cât și religioase și terapeutice.

În India, busuiocul este folosit în medicina ayurvedică de mii de ani ca tratament pentru stresul zilnic. Busuiocul este considerat sacru de către hinduși și se găsește adesea plantat în jurul altarelor indiene.

Numele indian pentru busuioc, ”tulsi”, înseamnă ”cel incomparabil” și medicina ayurvedică folosește frunzele, tijele și semințele de busuioc pentru vindecarea diferitelor afecțiuni.

Ceaiul de busuioc este folosit ca adjuvant în răceală și gripă, gripa porcină, diabet, astm bronșic, otite, dureri de cap, deranjări stomacale, boli cardiovasculare, febră, hepatite virale, malarie, stres și chiar tuberculoză.

Bucuiocul și ceaiul de busuioc sunt folosite și în tratarea intoxicației cu mercur, ca repelent pentru insecte și împotriva reacțiilor alergice la mușcăturile de anumiți șerpi și scorpioni.

În gastronomie, busuiocul este folosit ca plantă aromatică pentru salate, supe, legume trase la tigaie.

Substanțele active din busuioc au proprietăți antiinflamatoare și studii recente arată că ceaiul de busuioc ar putea ajuta la scăderea glicemiei în cazul diabeticilor.

Uleiul din semințe de busuioc se pare că are efecte benefice pentru bolnavii de anumite tipuri de cancer, datorită proprietăților sale antioxidante.

Ce contraindicații are ceaiul de busuioc

Ceaiul de busuioc nu este recomandat femeilor gravide și care alăptează, deoarece nu s-au făcut destul studii și nu se cunosc întru totul efectele pe care le poate avea acesta asupra sarcinii sau copilului.

De asemenea, ceaiul de busuioc și planta crudă au proprietăți anticoagulante, ceea ce pot reprezenta o problemă în caz de intervenții chirurgicale. Pentru a nu avea risc crescut de hemoragie, se recomandă întreruperea consumului de busuioc cu cel puțin două săptămâni înainte de o operație. ceai de busuioc

Ce poți să tratezi cu tinctură de busuioc

Tinctura de busuioc are acțiune reconfortantă și tonică pentru organism, dar are și efecte expectorante și antimicrobiene, acționează ca antiseptic bronșic, antispastic, precum și împotriva paraziților intestinali.

Tinctura de busuioc este recomandată în stări de astenie, depresie, insomnii, precum și pentru bronșite acute, colici intestinale la adulți, infecții urinare sau infestații cu Giardia și alți viermi intestinali.

Extern, tinctura de busuioc se poate folosi împotriva înțepăturilor de insecte și ca repelent în soluții diluate.

La ce este bun uleiul de busuioc

Uleiul esențial de busuioc reduce greața, indigestiile, constipația, etc și ajută la vindecarea anumitor înțepături de insecte și reacții alergice, datorită proprietăților calmante.

Cu un conținut mare de vitamina A, potasiu, magneziu, calciu, fier și alte minerale esențiale, uleiul de busuioc poate fi folosit cu succes împotriva stărilor de astenie, oboseală, stres, convalescență, etc.

Ceaiul de busuioc este aromat și are proprietăți benefice pentru organism, dar nu oricine îl poate consuma fără restricții. Caută mereu sfatul unui medic înainte de a ține o cură naturistă, mai ales dacă ai afecțiuni și boli cronice.

Sursa foto ulei de busuioc, ceai de busuioc cu coacăze negre: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton