Ce se întâmplă când îți trosnești degetele

.
Dacă obișnuiești să îți trosnești degetele, sigur ți s-a spus de nenumărate ori să nu o mai faci. Îți dăm câteva argumente pe care să le dai celor care te critică atunci când faci asta.

Un filmuleț apărut pe Youtube arată că suntetul pe care îl auzi când îți trosnești degetele este, de fapt, o eliberare de gaz, potrivit aplus.com. Deși oamenii susțin că un astfel de obicei este foarte periculos pentru oase, cercetătorii nu au dovezi clare care să stabilească o legătură între trosnitul degetelor și artrită.

Citește și: Ce boli ascund zgomotele pe care le face corpul tău

Atunci când îți trosnești degetele, nu faci decăt să întinzi spațiul dintre oase, care este plin cu lichid sinovial. Această substanță reduce frecarea articulațiilor de câte ori te miști și conține gaze precum oxigen, nitrogen și dioxid de carbon. Când începi să îți trosnești articulațiile, spațiul dintre oase creează o presiune negativă, asemănătoare cu o aspirare, care atrage lichidul sinovial. Bulele apar din cauza gazelor din acest lichid, iar când se sparg, se aude acel zgomot enervant.

Când devine periculos trosnitul degetelor

Când vine vorba de cât de periculos este trosnitul degetelor, cercetătorii susțin că nu ar trebui să îți faci griji decât dacă ai dureri. O investigație interesantă în acest sens a făcut-o dr. Donald L. Unger, care timp de 60 de ani și-a trosnit doar degetele de la o mână. A observat, astfel, că mâna chinuită nu era mai bolnavă de artrită decât cea pe care nu a pus nicio presiune. Totuși, un studiu din 1990 a arătat că acest obicei poate duce la umflarea mâinii și slăbirea ei, dacă este efectuat pe termen lung, așa că încearcă să te abții de la astfel de ticuri.

Citește și: Care este cauza obiceiurilor enervante pe care le ai

Cum renunți la trosnitul degetelor

Dacă nu poți să renunți la acest obicei, încearcă să mergi la un psiholog.  O altă metodă este să ai mereu mâinile ocupate. Joacă-te cu un creion, cu o monedă, ia-ți o minge anti-stres, te va împiedica să îți trosnești degetele. O altă tehnică presupune să ai mereu un elastic la îndemână, iar când simți nevoia să te joci cu articulațiile tale, să te lovești cu elasticul. Pișcătura pe care o vei simți te va face să asociezi trosnitul degetelor cu durere și să nu mai simți nevoia să o faci.

Dacă vrei o metodă mai puțin dureroasă, poartă după tine o loțiune sau o cremă și folosește-o ori de câte ori vrei să îți trosnești degetele. Un astfel de obicei este o reacție nervoasă, iar dacă vrei să scapi de el, este important să vezi ce te stresează. Odată găsită sursa, îți va fi mai ușor să te abții.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton