Deficitul de vitamine și minerale trimite semnale organismului nostru, fără ca noi să realizăm acest lucru. Este important să ne ascultăm organismul și, de câte ori sesizăm că ceva nu este în regulă, facem abuz de un anumit aliment sau avem stări pe care nu le-am experimentat până acum, poate este bine să trecem pe la medicul de familie pentru analize.
Chiar dacă nu ne dăm seama, scăderea nivelului de magneziu, zinc, fier, seleniu sau B-uri din organismul nostru, ne poate afecta în mod degativ sănătatea. De exemplu lipsa de magneziu pentru o perioadă îndelungată poate duce la boli precum astmul, constipația, insomnii, migrene, sindromul picioarelor neliniștite sau dureri musculare. Deficitul de fier poate duce la oboseală cronică, gust amar în gură, anxietate, depresie sau dureri musculare. Vindecarea greoaie a rănilor, gust persistena de amăreală, iritații, oboseală sunt simptome asociate lispei de zinc. Iată câteva indicii că sănătatea ta este în pericol
Mănânci prea multă mâncare rafinată și prea mult zahăr
Dacă simți nevoia să consumi fast-food sau devalizezi automatul de dulciuri într-o zi, atunci este posibil ca organismul tău să aibă o lipsă de fier, zinc, B12, seleniu, magneziu, potasiu.
Cum poți îndrepta problema?
În primul rând renunță la mâncărurile procesate și la produsele care conțin mult zahăr. Consumă mai multe fructe și legume, mai ales verdețuri, pește gras, oleaginoase și semințe, carne de vită sau semnințe de quinoa.
Consumi prea multe cereale
Dacă ți se întâmplă să dai iama în cutia cu cereale , află că nu trebuie să te oprești. Deși sunt bune pentru digestie, consumul în exces împiedică absorbția nutrienților, mai ales dacă sunt consumate în combinație cu oleaginoasele, semințe sau legume. Trebuie să-și reduci porția de cereale și să consumi nu mai mult decât cantitatea pe care o poți ține în palmă. Nu este bine să mănânci în aceeași zi și legume și cerealele bogate în gluten, așa că este bine să le alterezi în dietra zilnică.
În acest caz este posibil ca flora microbiană din stomac să fie afectată. Flora bună ajută la digestie și absoarbe nutrienții de care are nevoie organismul, ajutând totodată la eliminarea produselor care nu îți fac bine. Adaugă în alimentație alimente care sunt bogate în probiotice și prebiotice sua ia suplimente care au înglobate aceste bacterii. Alimentele bogate în probiotice sunt kefir, miso (supă de soia japoneză), kimchi (mâncare coreeană din legume fermentate).
Consumi fructe și legume care nu au valori nutritive
Acest lucru se poate întâmpla din cauza solului în care au fost cultivate. Dacă ai remarcat că merele sau perele din colț nu au nici un gust și ți-ai făcut un obicei de a tot cumpăra de acolo, mai bine renunță. Acestea nu-ți ajută cu nimic organismul. Încearcă să consumi mai multă mâncare organică, eventual găsește o persoană de încredere în satul bunicii care să îți aducă fructe și legume proaspete.
Magneziu: spanac, salata, în special tot ceea ce este verde închis, peștele, ciocolata neagră, dovleacul semințe de dovleac, orez brun, fasole și linte.
Seleniu: somon, alune braziliene, carne de curcan, ciupercile shitake, carnea de miel, fructele de mare (creveți, cod), semințele de floarea soarelui și gălbenușul de ou.
Fier: acesta se absoarbe mai bine dacă este consumat cu vitamia C, cum ar fi fructe (portocalele), gălbenușul de ou, fructele de mare, spanac, salata, în special tot ceea ce este verde închis, carnea de vită, organe precum ficat, rinichi. Carnea de miel și oleaginoasele, smochinele, lintea și fasolea mai sunt bogate în fier.